Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

"ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ EDMODO";

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΣ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ

Οι μαθητές των Δ, Ε και ΣΤ τάξεων του σχολείου μας απάντηση στη δημοσκόπηση που ήταν αναρτημένη στο blog του σχολείου μας για μία εβδομάδα και έδωσαν την απάντησή τους στο ερώτημα "ποιά είναι η γνώμη σας για το edmodo" το οποίο χρησιμοποιούν με μεγάλη χαρά και επιτυχία!

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης ήταν ιδιαιτέρως ικανοποιητικά και δείχνουν την ανάγκη των παιδιών να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω διαδικτύου και εκτός σχολείο χωρίς τον φόβο των κινδύνων που ελοχεύουν στο διαδίκτυο σήμερα! 


Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Η Ανακύκλωση αποτελεί πια αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας.  Αν τα παιδιά μας δεν είναι ενημερωμένα αρκετά σχετικά με την αναγκαιότητα της ανακύκλωσης για την προστασία της γειτονιάς μας, της πόλης μας και κατα συνέπεια του πλανήτη μας, θα πρέπει να τα βοηθήσουμε αργά και σταθερά ν' αποκτήσουν περιβαλλοντική ταυτότητα!
Ο πιο εύκολος τρόπος για να τους μάθουμε τους κανόνες της Ανακύκλωσης είναι τα παιχνίδια. Παρακάτω παραθέτω μια λίστα από διαδικτυακά παιχνίδια που είναι για όλες τις ηλικίες.

  1. http://www.herrco.gr/game.html : εμφανίζεται ο μπλε κάδος της ανακύκλωσης και το παιδί πρέπει να μετακινεί με τα βελάκια του πληκτρολογίου τον κάδο δεξιά και αριστερά με σκοπό να συγκεντρώσει ΜΟΝΟ τα ανακυκλώσιμα σκουπίδια που πέφτουν από ψηλά. όταν επιλέγει σκουπίδια μη ανακυκλώσιμα χάνει πόντους. Το παιχνίδι είναι στα ελληνικά και περιέχει ένα ωραίο βίντεο για να μάθει το παιδί για την ανακύκλωση
  2. http://kids.nationalgeographic.com/kids/games/actiongames/recycle-roundup/: το παιχνίδι είναι στα αγγλικά αλλά είναι πολύ εύκολο για να το εξηγήσετε στο παιδί. Ο πίθηκος που εμφανίζεται στην οθόνη βρίσκεται σ ένα πάρκο και π΄ρεπει μετακινώντας τον με το ποντίκι να μαζέψει όλα τα σκουπίδια και να τα βάλει στον αντίστοιχο κάδο! Στις οδηγίες υπάρχουν εικόνες τον αντικειμένων που μπορούν ν ανακυκλωθούν ώστε να βοηθηθεί το παιδί.
  3. http://www.watchyourwaste.co.uk/game.html : το παιχνίδι αποτελείται από 3 κάδους, έναν για γυαλι/πλαστικο, έναν για φαγητό/χαρτί και έναν για μη ανακυκλώσιμα προιόντα. Το παιδί πρέπει με το ποντίκι ν επιλέξει ένα ένα τα σκουπίδια που εμφνίζονται και να τα μεταφέρει στον αντίστοιχο κάδο. Όταν τοποθετεί σωστά το σκουπίδι ο κάδος χαμογελάει ενώ στην αντίθετη περίπτωση πετάει το σκουπίδι πάλι έξω. Είναι στα αγγλικά αλλά πολύ απλό για κάθε ηλικία.
  4. http://www.flashgamehole.com/Recycle/game/en/ : στην οθόνη εμφανίζονται 3 κάδοι ανακύκλωσης : για πλαστικό ,για γυαλί και για χαρτί. Ακριβώς από πάνω τους αιωρούνται διάφορα σκουπίδια. Κάθε φορά το παιδί πρέπει να πατάει με το ποντίκι τα σκουπίδια τα οποία ταιριάζουν στον κάδο που είναι φωτισμένος. Πρέπει να παρακολουθεί συνεχώς τους τρεις κάδους καθώς ο φωτισμός μεταφέρεται από τον έναν στον άλλον χωρίς ειδοποίηση!
  5. http://www.bbc.co.uk/schools/barnabybear/games/recycle.shtml : το παιχνίδι είναι στα αγγλικά και χωρίς τη βοήθεια του γονέα θα ήταν δύσκολο για ένα παιδί που δεν ξέρει βασικές λέξεις στα αγγλικά. Υπάρχουν πάλι τρεις κάδοι ανακύκλωσης : γυαλί, πλαστικό και χαρτί. Ένας ιμάντας εμφανίζει με τη σειρά σκουπίδια και το παιδί με το ποντίκι κάνει κλικ απευθείας στον κάδο που πρέπει να τοποθετεί το σκουπίδι που βρίσκεται στον ιμάντα.
  6. http://www.primarygames.com/holidays/earth_day/games/landfillbill/ : πριν ξεκινήσετε το παιχνίδι είναι βασικό να δείτε στις οδηγίες σε τι αντιστοιχεί ο κάθε κάδος : γυαλί, χαρτί, πλαστικό, μεταλλικό αντικείμενο. Με την έναρξη του παιχνιδιού εμφανίζεται ένας εργάτης ο ποίος πολύ γρήγορα πιάνει σκουπίδια στα ΄χερια του. Το παιδί με το ποντίκι πρέπει να στοχεύσει το σωστό χρώμα του κάδου που πρέπει να μπει το σκουπίδι που κρατά ο εργάτης και να κάνει κλικ πάνω του. Πάιζει μεγάλο ρόλο η ταχύτητα του παίκτη καθώς ο εργάτης κρατάει το κάθε αντικείμενο για λίγη ώρα.
  7. http://www.ukhouseclearance.com/game2.htm : ένα εύκολο παίχνιδι που θυμίζει το παιχνίδι που υπάρχει με τα ζωάκια, όπου το παιδί μετακινεί με το ποντίκι τη "δαγκάνα" δεξιά και αριστερά και αφού βεβαιωθεί ότι είναι στη σωστή θέση πατάει το κουμπί "GRABBER", πίάνει το σκουπίδι και πάλι με τη βοήθεια του ποντικιού μεταικνεί το σκουπίδι πάνω από τον σωστό κάδο ανακύκλωσης και ξαναπατάει το κουμπί "GRABBER".
  8. http://www.ukhouseclearance.com/game6.htm : είναι ένα παιχνίδι με τρία διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας για να επιλέξει το κάθε παιδί το επίπεδο που θέλει να δοκιμάσει. Υπάρχει πάλι ένα κάδος ανακύκλωσης που γράφει τί είδους σκουπίδια "δέχεται" και πρέπει το παιδί να μετακινεί με το ποντίκι αυτό τον κάδο δεξιά και αριστερά και να τον γεμίζει με τα σωστά σκουπίδια, διαφορετικά δεν κερδίζει πόντους.
  9. http://www.primarygames.com/holidays/earth_day/games/energychampions/ : στο παιχνίδι αυτό το παιδί μετακινείται με το ποντίκι δεξιά ή αριστερά μέσα στην αίθουσα για να μζέψει τα παιχνίδι που πέφτουν από ψηλά. Στη συνέχεια πρέπει να πάει το κάθε σκουπίδι στον σωστό κάδο και μόλις τον βρεί να πατήσει το space bar στο πληκτρολόγιο για να μπει μέσα στον κάδο. Η δυσκολία του παιχνιδιού είναι η ταχύτητα με την οποία πέφτουν τα σκουπίδια!
  10. http://www.flashrolls.com/skill-games/The-Recycling-Game-Flash-Game.htm : ένα παιχνίδι με τρία διαφορετικά επίπεδα και το παιδί πρέπει να χειρίζεται γρήγορα διαφορετικά πλήκτρα στο πληκτρολόγιο. Με τα βελάκια μετακινεί τον κάδο δεξιά και αριστερά για να συλλέξει τα σκουπίδια που πέφτουν από ψηλά,  όμως πρέπει ν αλλάζει το είδος του κάδου κάθε φορά ανάλογα με το είδος του σκουπιδιού πατώντας από το πληκτρολόγιο το Α για το γυαλί, το S για το χαρτί και το D για το πλαστικό.  
  11. http://www.flashgamehole.com/Go-Recycle/game/en/ : ο Michael έχει πάει στο πάρκο να παίξει και αρχίζει να μαζεύει τα σκουπίδια. Κάθε φορά μπορεί να μεταφέρει πέντε σκουπίδια στην τσάντα του. Για το λόγο αυτό πρέπει ν αδειάζει κάθε τόσο την τσάντα του. Για να μετακινηθεί μέσα στο λαβύρινθο το παιδί χρησιμοποιεί τα βελάκια δεξιά, αριστερά, πάνω, κάτω και για να αδειάσει τα σκουπίδια της σακούλας αρκεί να πηγαίνει ο Michael μπροστά από τον αντίστοιχο κάδο και αδειάζουν αυτόματα τα αντίστοιχα σκουπίδια. Το παιχνίδι είναι πολύ ευχάριστο γιατί έχει τη μορφή ηλεκτρονικού παιχνιδιού.
  12. http://www.ukhouseclearance.com/game5.htm : υπάρχουν τρεις στόχοι γυαλί, πλαστικό, χαρτί. Κάθε φορά εμφανίζεται κάτω αριστερά ή κάτω δεξιά στην οθόνη του παιχνιδιού ένα σκουπίδι και το παιδί με το ποντίκι μετακινεί τη σφεντόνα και στοχεύει στο στόχο του αντίστοιχου είδους!
Καλή διασκέδαση λοιπόν σε όσους αισθάνονται παιδιά!

Κρητικού Καλλιόπη  

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Η ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ


Ο Μάρτιος είναι ο τρίτος μήνας του πολιτικού έτους. Ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του ρωμαϊκού θεού του πολέμου Mars (δηλαδή του Άρη).

ΤΑ ΠΡΟΣΩΝΥΜΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ
Τον Μάρτιο ο ελληνικός λαός προσονόμασε Ανοιξιάτη (γιατί είναι ο πρώτος μήνας της Άνοιξης), Κλαψομάρτη, Γδάρτη, Πεντάγνωμο (για το ευμετάβλητο του καιρού), Βαγγελιώτη (λόγω της μεγάλης γιορτής του Ευαγγελισμού), Φυτευτή.

Ο «ΜΑΡΤΗΣ»
Οι μητέρες απ’την πρωτομηνιά δένουν στα χέρια των παιδιών τους ένα βραχιόλι από πολύχρωμες κλωστές (συνήθως κόκκινη και άσπρη κλωστή στριμμένη) που το λένε Μάρτη ή μαρτιάτικο για να μην τα μαυρίσει ο ήλιος.  Κατά τις ηλιόλουστες ημέρες του Μαρτίου που ακολουθούσαν τα κρύα του χειμώνα, τα παιδιά έβγαιναν από τα σπίτια και έπαιζαν έξω στις αυλές. Οι μητέρες, για να τα προφυλάξουν από τις ακτίνες του μαρτιάτικου ήλιου που θεωρούνται επικίνδυνες, έφτιαχναν και φορούσαν στο χέρι ή στο πόδι των παιδιών τον "Μάρτη", ένα κορδόνι από λευκό και κόκκινο νήμα.
Ο ήλιος το Mάρτιο συνήθως καίει και μαυρίζει τα πρόσωπα των παιδιών: “Του Μάρτη ο ήλιος βάφει και πέντε δεν ξεβάφει”. Η μαυρίλα όμως σήμαινε και ασχήμια, προπάντων για τα κορίτσια που η παράδοση τα ήθελε άσπρα και ροδομάγουλα:  «Ο πόχει κόρη ακριβή, το Μάρτη ο ήλιος μη την ιδεί». Για να αποτρέψουν την επίδραση του ήλιου λοιπόν, έφτιαχναν και φορούσαν τον «μάρτη», ώστε να προστατεύσει τα πρόσωπα των παιδιών από τον ήλιο και να μην καούν. Όταν τον έβγαζαν τον κρεμούσαν σε τριανταφυλλιές, ώστε να γίνουν τα μάγουλά τους κόκκινα σαν τριαντάφυλλα.
Ο "Μάρτης" ουσιαστικά αποτελείται από δύο κλωστές, άσπρη και μία κόκκινη, στριμμένες μεταξύ τους, που συμβόλιζαν την αγνότητα και τα χαρά. Σε κάποιες παραδόσεις αναφέρεται και μία χρυσή κλωστή ώστε να συμβολίζεται και η αφθονία.
Συνηθίζεται να φοριέται μέχρι το τέλος του μήνα. Σε ορισμένες περιοχές το μαρτιάτικο βραχιολάκι θεωρείται ιερό από τη λαϊκή παράδοση που δεν είναι πρέπον να πεταχτεί. Για αυτό το φορούσαν μέχρι το Πάσχα και το έδενα στην Αναστάσιμη λαμπάδα για να καεί. Σε άλλες περιοχές έκαιγαν το  βραχιολάκι στις φωτιές που άναβαν για να κάψουν τον Ιούδα.
Η πιο διαδεδομένη όμως αντίληψη φέρει το "Μάρτη" να φοριέται μέχρι να εμφανιστούν τα πρώτα χελιδόνια. Τότε έβγαζαν το Μάρτη και τον αφήναν σε κλαδιά για να τον πάρουν τα πουλιά και να το χρησιμοποιήσουν στην κατασκευή της φωλιάς τους.

Η ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ
Η λαϊκή φαντασία αποδίδει την αστάθεια του καιρού που παρατηρείται στον δύστροπο χαρακτήρα του Μαρτίου, τον οποίο και προσωποποιεί. Σύμφωνα με μια παράδοση, λοιπόν, ο μήνας Μάρτιος έχει δύο γυναίκες: μια πανέμορφη, αλλά φτωχή και μια κακάσχημη που όμως είναι πλούσια. Τα βράδια κοιμάται ανάμεσά τους. Όταν γυρίζει από τη μεριά της άσχημης, τη βλέπει και από το κακό του κάνει μέρες βροχερές και χειμωνιάτικες. Όταν πάλι γυρίζει προς την όμορφη κάνει ηλιόλουστες, ανοιξιάτικες μέρες.
Σε άλλες περιοχές της Ελλάδος λένε ότι κάποτε οι μήνες αποφάσισαν να παντρευτούν. Ο καθένας βρήκε μια γυναίκα που του άρεσε και την παντρεύτηκε. Ο Μάρτης δε φρόντισε το ζήτημα μόνος του και έβαλε προξενητάδες να του βρούνε μια γυναίκα. Εκείνοι του φέρανε μια κοπέλα η οποία ήταν τυλιγμένη με ένα μαντίλι και του είπαν ότι είναι πολύ όμορφη. Ευκολόπιστος όπως ήταν, την παντρεύτηκε. Όταν όμως έμειναν μόνοι και έβγαλε το μαντίλι της, τι να δει; Δεν υπήρχε πιο άσχημη στον κόσμο! Από τότε κάθε φορά που τη θυμόταν άστραφτε, βροντούσε, έβρεχε, έριχνε μπόρες, έκανε παγωνιές. Μόνο όταν ξεχνιόταν μερικές φορές, ηρεμούσε, γαλήνευε κι έκανε καλό καιρό!
Τέλος υπάρχει και η ιστορία με την κατεργαριά του Μαρτη. Στα πολύ παλιά χρόνια ο Μάρτης ήταν ο πρώτος μήνας του έτους. Μια κατεργαριά όμως που έκαμε σε βάρος των άλλων μηνών που ήταν τα αδέλφια του στάθηκε αιτία για να του πάρει την πρωτοκαθεδρία ο Γενάρης.
«Μια φορά κι έναν καιρό αποφασίσανε οι δώδεκα μήνες να φτιάξουνε κρασί σε ένα βαρέλι ώστε να μπορούν να πίνουν όποτε τους ερχόταν η όρεξη.
Έτσι λοιπόν είπε ο Μάρτης:
- Εγώ θα ρίξω πρώτος μούστο στο βαρέλι για να γίνει κρασί και ύστερα ρίχνετε κι εσείς.
- Καλά, ρίξε εσύ πρώτος του είπαν οι άλλοι.
Ετσι και έγινε. Έριξε πρώτα εκείνος στο βαρέλι το μούστο και ύστερα ακολούθησαν και οι άλλοι μήνες. Όταν λοιπόν ζυμώθηκε ο μούστος και έγινε το κρασί, είπε πάλι ο Μάρτης.
- Εγώ που έριξα πρώτος το μούστο, πρώτος θ' αρχίσω και να πίνω.
-Βέβαια, είπαν οι άλλοι, έτσι είναι το σωστό.
Έτσι λοιπόν τρύπησε το βαρέλι στο κάτω μέρος, και άρχισε να πίνει, ως που ήπιε όλο το κρασί και δεν άφησε ούτε στάλα. Κατόπιν ήρθε η σειρά του Απρίλη να πάει να πιεί κρασί. Πηγαίνει και το βρίσκει άδειο. Θυμώνει, το λέει στους άλλους. Τ' ακούνε εκείνοι θυμώνουνε και σκάφτονται τι να κάνουν. Συμφωνούν όλοι λοιπόν να τον τιμωρήσει ο Γενάρης που ήταν και ο μεγαλύτερος αδελφός. Τον πιάνει λοιπόν ο Γενάρης και του τραβάει ένα γερό χέρι ξύλο. Του αφαιρεί και το πρωτείο που είχε, να αρχίζει δηλαδή το έτος κάθε Μάρτη, και έγινε να αρχίζει το έτος από το Γενάρη.
Από τότε όταν ο Μάρτης θυμάται το παιχνίδι που έκανε στα αδέλφια του και τους ήπιε όλο το κρασί, γελάει και ο καιρός ξαστερώνει. Όταν πάλι θυμάται το ξύλο που έφαγε κλαίει και βρέχει».

Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΓΡΙΑΣ
Τα απρόοπτα της βαρυχειμωνιάς που συνήθως επιφυλάσσουν οι τελευταίες ημέρες του Μάρτη, οι «μέρες της γριάς» όπως λέγονται, θέλει να εξηγήσει η παράδοση της «λιθωμένης γριάς».
"Ητανε μια φορά μια γριά κι είχε κάτι κατσικάκια. Ο Μάρτης τότε είχε εικοσιοχτώ ημέρες και ο Φλεβάρης τριανταμία. Ήρθε λοιπόν εκείνη την εποχή ο Μάρτης κι επέρασε χωρίς να κάμει χειμώνα και η γριά από τη χαρά της που βγήκανε πέρα καλά τα πράματα της, ξεγελάστηκε και είπε:
«Πρίτσι Μάρτη μου, στην πομπή σου. Μπήκες, βγήκες τίποτα δε μου έκανες. Τα αρνάκια και τα κατσικάκια μου τα ξεχείμασα».
Τότε ο Μάρτης πείσμωσε και δανείστηκε τρεις ημέρες απ' το Φλεβάρη και έριξε χιόνια πολλά. Ήταν τόσο άσχημος ο καιρός, που η γριά και τα ζωντανά της πέτρωσαν από το κρύο.”
Για αυτό που έπαθε εκείνη η γριά, τις τρεις τελευταίες ημέρες του Μάρτη τις λένε ημέρες των γριών. Σε κάποια χωριά ονοματίζουνε κάθε μία από αυτές τις ημέρες με το όνομα μίας από τις πιο ηλικιωμένες γριές του χωριού. Αν τύχει καλή ημέρα θεωρούν πως η γριά είναι καλή, ενώ αν τύχει κακοκαιρία λένε πως έγινε από την κακία της γριάς. Από τότε λένε ότι έχει ο Μάρτης τριανταμία ημέρες και ο Φλεβάρης εικοσιοχτώ.


Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ



Το έθιμο της κυρά-Σαρακοστής είναι από τα παλιότερα έθιμα που σχετίζονται με τη γιορτή του Πάσχα, σήμερα όμως λίγο πολύ ξεχασμένο. Χρησίμευε πάντα ως ημερολόγιο για να μετράμε τις εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς η κυρά-Σαρακοστή έχει 7 πόδια, ένα για κάθε εβδομάδα της περιόδου της Σαρακοστής. Πρόκειται για ένα έθιμο που τείνει στις ημέρες μας να εκλείψει, ενώ παλαιότερα το συναντούσαμε σε όλο τον ελλαδικό χώρο με διάφορες παραλλαγές και χρησιμοποιούνταν ως ημερολόγιο που μετρούσε τις εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής.

Η κυρά-Σαρακοστή, στις περισσότερες περιοχές, ήταν μια χάρτινη ζωγραφιά, που απεικόνιζε μια γυναίκα, που έμοιαζε με καλόγρια, με 7 πόδια, σταυρωμένα χέρια γιατί προσεύχεται, ένα σταυρό γιατί πήγαινε στην εκκλησία και χωρίς στόμα γιατί νηστεύει.






Στο τέλος κάθε εβδομάδας, αρχής γενομένης από το Σάββατο μετά την Καθαρά Δευτέρα, της έκοβαν ένα πόδι. Το τελευταίο το έκοβαν το Μεγάλο Σάββατο. Αυτό το κομμάτι χαρτί το δίπλωναν καλά και το έκρυβαν σε ένα ξερό σύκο ή καρύδι (περιοχή της Χίου), το οποίο τοποθετούσαν μαζί με άλλα. Όποιος το έβρισκε θεωρούνταν τυχερός και γουρλής. Σε κάποιες περιοχές, το έβδομο πόδι το τοποθετούσαν μες στο ψωμί της Ανάστασης και όποιος το έβρισκε του έφερνε γούρι.



Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, η κυρά-Σαρακοστή φτιάχνεται από ζυμάρι με απλά υλικά και, κυρίως, πολύ αλάτι για να μη χαλάσει. Εξάλλου, δεν τρωγόταν, αφού χρησιμοποιούνταν ως ημερολόγιο. Αλλού πάλι, την έφτιαχναν από πανί και τη γέμιζαν με πούπουλα.



Στον Πόντο, η κυρά-Σαρακοστή ήταν μια πατάτα ή ένα κρεμμύδι που το κρεμούσαν απ’ το ταβάνι και πάνω του είχαν καρφωμένα επτά φτερά κότας, ώστε να αφαιρούν ένα φτερό κάθε εβδομάδα. Εδώ το έθιμο ονομαζόταν «Κουκουράς», ο οποίος ήταν και ο φόβος των παιδιών!


Για το έθιμο της κυρα-Σαρακοστής έχουν γραφτεί οι παρακάτω στίχοι:
Την κυρά Σαρακοστή
που ‘ναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν’
με αλεύρι και νερό.
Για στολίδι της φορούσαν
στο κεφάλι ένα σταυρό
μα το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό.
Και τις μέρες τις μετρούσαν
με τα πόδια της τα επτά
κόβαν’ ένα τη βδομάδα
μέχρι να ‘ρθει η Πασχαλιά.



Η ιστορία σαν σήμερα...: Το έθιμο της κυρά-Σαρακοστής

ΣΥΝΝΕΦΑ ΛΕΞΕΩΝ ΚΑΙ ΓΚΡΑΦΙΤΙ

ΤΜΗΜΑ Ε1 ΚΑΙ Ε2


Στα πλαίσια του μαθήματος των ΤΠΕ ζητήθηκε από τους μαθητές των τμημάτων Δ1 και Δ2 να καταγράψουν σε ένα έγγραφο του Κειμενογράφου (Word) όσο το δυνατόν περισσότερες λέξεις που μπορούν να σκεφτούν που να αρχίζουν από συγκεκριμένες συλλαβές (δυσ-, ευ-, παρα- ,τηλε-, ημι-, κατα-, επι-, υπο-, απα-). Η κάθε ομάδα είχε διαφορετικό πρόθεμα. Αφού ολοκλήρωσαν,επισκέφθηκαν την ιστοσελίδα http://www.tagxedo.com/ και δημιούργησαν ένα σύννεφο λέξεων σε σχήμα της επιλογής τους με όλες τις λέξεις που είχαν καταγράψει.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν την ιστοσελίδα http://www.graffiticreator.net/ και αφού επέλεξαν μία από τις λέξεις που είχαν καταγράψει την μετέτραψαν σε graffiti!

Τα αποτελέσματα ήταν μοναδικά!

ΤΜΗΜΑ Ε1


 


 

 
 

 

 








ΤΜΗΜΑ Ε2


 

 

 

 


 

 

 



Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟ


Άλλα λογαριάζει ο Μάρτης κι άλλα η Σαρακοστή.


Αν δώσει ο Μάρτης δυο νερά κι ο Απρίλης άλλο ένα, χαρά σ’ εκείνο το ζευγά που ’χει πολλά σπαρμένα.



Αν δώσει ο Μάρτης και κακιώσει, μες στα χιόνια θα μας χώσει.

Από Μάρτη καλοκαίρι κι από Αύγουστο χειμώνα.

Από Μαρτιού πουκάμισο κι από Αυγούστου κάπα.

Από τον Μάρτη πουκάμισο, από τον Αύγουστο σεγκούνι (παλτό).

Κάλλιο Μάρτη καρβουνιάρη, παρά Μάρτη καψαλιάρη. (Καλύτερα κρύο παρά ζέστη)

Κάλλιο Μάρτη στις γωνιές, παρά Μάρτη στις αυλές. (Καλύτερα να κάνει ο Μάρτης βροχές, κρύο και να είμαστε στη γωνιά, παρά ήλιο και να είμαστε στις αυλές.)

Κάποια τσουρλού, κάποια (μ)πουρδού, το Μάρτη νυχτογνέθει.

Λείπει ο Μάρτης απ’ τη Σαρακοστή;

Μάρτη βροχερέ κι Απρίλη χιονερέ.

Μάρτη έβρεχε; Θεριστής χαιρότανε.

Μάρτη φύλαγε τ’ άχερα, μη χάσεις το ζευγάρι.

Μάρτη, Μάρτη βροχερέ κι Απρίλη δροσερέ.

Μάρτης βρέχει; Ποτέ μην πάψει!

Μάρτης είναι νάζια (χάδια) κάνει, πότε κλαίει, πότε γελάει.

Μάρτης, γδάρτης και κακός παλουκοκαύτης. Τα παλιόβοϊδα τα γδέρνει, τα δαμάλια τα παιδεύει.

Μάσε ξύλα για το Μάρτη, μην κάψεις τα παλούκια.

Μη σε γελάσει ο Μάρτης το πρωί και χάσεις την ημέρα.

Μήδε ο Μάρτης Καλοκαίρι, μήδ’ ο Αύγουστος Χειμώνας.

Ο Μάρτης βρέχει κι ο θεριστής χαίρεται.

Ο Μάρτης και η μάνα του…

Ο Μάρτης ο πεντάγνωμος, πέντε φορές εχιόνισε και πάλι το μετάνιωσε πως δεν εξαναχιόνισε!

Ο Μάρτης πενταδείλινος και ματαπεινασμένος.

Ο …. πο ’χει κόρη ακριβή, του Μάρτη ο ήλιος μην τη δει.

Όλο το Μάρτη φύλαε, ως τις δέκα τ’ Απρίλη.

Όλοι οι μήνες τρώνε κρέας κι ο Μάρτης κόκαλα.

Όπως το Μάρτη τα βουνά ασπρίζουν απ’ τα χιόνια, έτσι να ασπρίσουν τα μαλλιά της νύφης απ’ τα χρόνια.

Πριτς, Μάρτη μου, τα ’βγαλα τ’ αρνοκάτσικά μου! [Ήπειρος]

Τα λόγια σου είναι στέρια, σαν του Μαρτιού τα χιόνια.

Τα λόγια του μοιάζουνε, σαν του Μάρτη τα χιόνια.

Την του Μάρτη ψόφησε ο γάιδαρος (απ’ το κρύο) κι ως το μεσημέρι βρώμισε. (απ’ τη ζέστη)

Το Μάρτη ξύλα φύλαγε, μην κάψεις τα παλούκια.

Το Μάρτη ο ήλιος βάφει και πέντε μήνες δε ξεβάφει.

Φύλα ξύλα για τον Μάρτη, να μην κάψεις τα παλούκια.




ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/proverbs/categories/173#ixzz2uzgwngYd