Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

ΓΙΟΡΤΗ 17ΗΣ ΝΟΕΜΒΡΗ

ΤΜΗΜΑΤΑ Ε1 ΚΑΙ Ε2

Η γιορτή της επετείου της 17ης Νοέμβρη 1973 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας με μεγάλη επιτυχία τη Δευτέρα.17 Νοεμβρίου 2014. Η γιορτή οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε από τα τμήματα Ε1 και Ε2 με τη βοήθεια των δασκάλων τους.

η γιορτή ήταν χωρισμένη νοητά σε δύο μέρη : Στο πρώτο μέρος οι μαθητές αφηγούνταν το χρονικό της δικτατορίας στη χώρα μας μέχρι τις πρώτες εξεγέρσεις τον Νοέμβριο του 1973 και την απαγγελία ποιημάτων συναφών με την επέτειο και τη σπουδαιότητα της θυσίας των φοιτητών στο Πολυτεχνείο. Στο δεύτερο μέρος οι υπόλοιποι μαθητές συμμετείχαν στο θεατρικό έργο "Η πιο μεγάλη μέρα της ζωής μου".

Οι μαθητές που συμμετείχαν στο πρώτο μέρος της γιορτής στα πλαίσια του μαθήματος ΤΠΕ δημιούργησαν παρουσιάσεις σχετικές με το ποίημα ή/και τις αφηγήσεις που είχαν.

Οι παρουσιάσεις αυτές προβάλλονταν κατά τη διάρκεια της απαγγελίας του ποιήματος ή του χρονικού διανθίζοντας με τον τρόπο αυτό τη σπουδαιότητα των λόγων τους.

Μπορείτε να τις απολαύσετε και εσείς!

Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στη γιορτή και στους δασκάλους τους για τις υπέροχες στιγμές που μας χάρισαν!

ΧΡΟΝΙΚΟ Α ΜΕΡΟΣ - ΕΛΕΝΗ
"ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΧΟΛΕΙΟ" - ΑΛΙΚΗ & ΔΗΜΗΤΡΗΣ
"1050 ΧΙΛΙΟΚΥΚΛΟΙ" - ΚΩΣΤΑΣ & ΝΙΚΟΣ & ΝΙΚΟΣ & ΝΙΚΟΛΑΣ
ΧΡΟΝΙΚΟ Β ΜΕΡΟΣ - ΑΝΔΡΕΑΣ
"17Η ΝΟΕΜΒΡΗ" - ΜΑΡΙΑ & ΚΑΤΕΡΙΝΑ
"ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΛΕΓΕΣΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ" - ΒΑΣΙΛΗΣ & ΝΙΚΟΣ & ΓΙΩΡΓΟΣ
"ΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ" - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ & ΜΑΡΙΑ
ΧΡΟΝΙΚΟ Γ ΜΕΡΟΣ - ΛΗΔΑ
"ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ" - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ & ΓΙΑΝΝΗΣ
¨ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ" - ΛΗΔΑ & ΑΜΕΛΙ
ΧΡΟΝΙΚΟ Δ ΜΕΡΟΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ - ΑΓΓΕΛΟΣ

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Η ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Σήμερα η Google έχει αφιερώσει το doodle της στην παγκόσμια ημέρα του παιδιού!





Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως, υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου του 1989.

H Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου του 1989, προσέφερε ένα νέο ορισμό για την παιδική ηλικία,  βασισμένο στα ανθρώπινα δικαιώματα. Υπήρξε ο προάγγελος για σημαντικές προόδους στην πραγμάτωση των δικαιωμάτων των παιδιών στην επιβίωση, την υγεία και την εκπαίδευση μέσω της παροχής των στοιχειωδών αγαθών και υπηρεσιών. Επιπλέον συνέβαλε στην αναγνώριση της ανάγκης να δημιουργήσουμε ένα προστατευτικό περιβάλλον για να θωρακίσουμε τα παιδιά απέναντι στην εκμετάλλευση, την κακοποίηση και τη βία.

Παρόλα αυτά, τα δικαιώματα πάνω από ενός δισεκατομμυρίου παιδιών παραβιάζονται επειδή αποστερούνται μία ή περισσότερες από τις βασικές υπηρεσίες που απαιτούνται για να επιβιώσουν, να μεγαλώσουν κα να αναπτυχθούν. Η βλάβη όμως που προξενείται παρατείνεται πολύ πέρα από τα παιδικά χρόνια, αυξάνοντας την πιθανότητα η επόμενη γενιά να πλήττεται από τις ίδιες απειλές. Ο κίνδυνος αυτός μπορεί να εξαλειφθεί μόνο εάν ο κόσμος επιδείξει τη θέληση να θέσει τα δικαιώματα όλων των παιδιών σε ισχύ...

Το σημαντικότερο κείμενο για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι η 
ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΟΗΕ.

Η Σύμβαση αυτή, που υπογράφτηκε το 1989 από τα κράτη-μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ρυθμίζει τις υποχρεώσεις των κρατών για την προστασία και προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού. Το 1992 έγινε νόμος και στην χώρα μας (νόμος 2101/92).
Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού περιλαμβάνει τρεις μεγάλες κατηγορίες δικαιωμάτων:
- Προστασία (από κάθε μορφής κακοποίηση, εκμετάλλευση, διάκριση, ρατσισμό, κ.λπ.)
- Παροχές (δικαίωμα στην εκπαίδευση, την υγεία, την πρόνοια, την ψυχαγωγία, κ.λπ.)
- Συμμετοχή (δικαίωμα στην έκφραση γνώμης, την πληροφόρηση, τον ελεύθερο χρόνο, κ.λπ.)

Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού

  • Όλα τα παιδιά είναι ίσα και πρέπει να προστατεύονται από διακρίσεις λόγω φυλής, χρώματος, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, καταγωγής, πεποιθήσεων, νομικής κατάστασης των ίδιων ή μελών της οικογένειάς τους.
  • Το συμφέρον του παιδιού πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε όλες τις αποφάσεις που το αφορούν.
  • Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην ταυτότητα, δηλαδή σε ένα όνομα, επώνυμο και ιθαγένεια.
  • Τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον που τους παρέχει τα αναγκαία υλικά αγαθά (στέγη, ρούχα, τροφή) και διασφαλίζει τη σωματική, νοητική, συναισθηματική και κοινωνική τους ανάπτυξη.
  • Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να μην αποχωρίζονται από τους γονείς τους, εκτός αν αυτό γίνεται με κοινή απόφαση των γονέων ή ύστερα από απόφαση της Πολιτείας, επειδή οι γονείς τα παραμελούν ή τα κακομεταχειρίζονται.
  • Όλα τα παιδιά, ανάλογα με την ηλικία και την ωριμότητά τους, έχουν δικαίωμα να εκφράζουν τη γνώμη και τις απόψεις τους σε θέματα που τα αφορούν. Οι ενήλικες πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τη γνώμη τους πριν πάρουν αποφάσεις γι' αυτά.
  • Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να εκφράζουν τις θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις τους.
  • Κανείς δεν μπορεί να επεμβαίνει αυθαίρετα στην ιδιωτική ζωή των παιδιών, στην οικογένεια, την κατοικία ή την αλληλογραφία τους, ούτε να προσβάλλει την τιμή και την υπόληψή τους.
  • Τα παιδιά έχουν δικαίωμα πρόσβασης στα μέσα ενημέρωσης (εφημερίδες, ραδιόφωνο, τηλεόραση, ηλεκτρονικά μέσα) αλλά πρέπει και να προστατεύονται από τις αρνητικές επιδράσεις τους.
  • Τα παιδιά έχουν δικαίωμα προστασίας από κάθε μορφής κακομεταχείριση: βία, παραμέληση, κακοποίηση (σωματική, λεκτική, ψυχολογική, σεξουαλική) και εκμετάλλευση, μέσα και έξω από την οικογένεια.
  • Τα παιδιά που προέρχονται από ξένη χώρα έχουν δικαίωμα φροντίδας και προστασίας.
  • Τα παιδιά με ειδικές ανάγκες έχουν δικαίωμα στη δωρεάν ειδική φροντίδα, εκπαίδευση και επιμόρφωση, ώστε να απολαμβάνουν ισότιμη και αξιοπρεπή ζωή.
  • Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην ιατρική περίθαλψη και φροντίδα, τους εμβολιασμούς, τη νοσηλεία, κ.λπ.
  • Όταν η οικογένεια δεν μπορεί να φροντίσει ένα παιδί, τότε η Πολιτεία αναλαμβάνει τη φροντίδα του με θεσμούς όπως η υιοθεσία, η φιλοξενία σε ανάδοχη οικογένεια ή σε ίδρυμα, που πρέπει να σέβονται πλήρως τα δικαιώματά του.
  • Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητές τους. Το κράτος πρέπει να παίρνει μέτρα ώστε τα παιδιά να γράφονται και να μη διακόπτουν στο σχολείο, να αναπτύσσουν τις ικανότητες και την προσωπικότητά τους. Τα πειθαρχικά μέτρα δεν πρέπει να προσβάλλουν την αξιοπρέπεια των μαθητών.
  • Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην ανάπαυση, στο παιχνίδι και την ψυχαγωγία.
  • Τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται από κάθε μορφής οικονομική εκμετάλλευση (επαιτεία, εκπόρνευση, πορνογραφία, δουλεμπόριο, κ.λπ.) Έχουν όμως δικαίωμα στην εργασία με ασφάλιση και υπό προϋποθέσεις, ανάλογα με την ηλικία, το είδος εργασίας, το ωράριο, κ.λπ..
  • Τα παιδιά που είτε τα ίδια είτε μέλη της οικογένειάς τους κάνουν χρήση ναρκωτικών ή άλλων ουσιών που προκαλούν εξάρτηση έχουν δικαίωμα κατάλληλης υποστήριξης.
  • Τα παιδιά που συλλαμβάνονται και δικάζονται έχουν δικαίωμα να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και σεβασμό στην ιδιωτική τους ζωή, να ενημερώνονται αναλυτικά από τις Αρχές σε κατανοητή γλώσσα και να έχουν νομική βοήθεια. Σε περίπτωση που είναι απολύτως απαραίτητη η κράτησή τους, αυτή πρέπει να γίνεται χωριστά από ενήλικα άτομα και με σεβασμό στην προσωπικότητα και τις ανάγκες τους.

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΑΣ

ΤΜΗΜΑΤΑ Γ1 ΚΑΙ Γ2


Οι γονείς είναι οι δύο πιο σημαντικοί άνθρωποι στη ζωή κάθε παιδιού!
Στα πλαίσια της Ευέλικτης ζώνης, η δασκάλα των ΤΠΕ ζήτησε από τους μαθητές των τμημάτων Γ1 και Γ2 να καταγράψουν στο τετράδιο τους ακροστοιχίδες με τα ονόματα των γονιών τους χρησιμοποιώντας λέξεις που θεωρούν ότι χαρακτηρίζουν τον μπαμπά τους και τη μαμά τους.
Στη συνέχεια άνοιξαν τον Κειμενογράφο (πρόγραμμα Microsoft Office Word) και μετέφεραν τις ακροστοιχίδες δαχτυλογραφώντας τις. Το κάθε όνομα έπρεπε να βρίσκεται σε διαφορετική σελίδα για να ξεχωρίζουν. Στην πρώτη σελίδα έγραψαν το όνομά τους. 
Για να ομορφύνουμε το αποτέλεσμα η δασκάλα των ΤΠΕ τούς ζήτησε το πρώτο γράμμα του κάθε ονόματος να έχει μέγεθος 36 και τα υπόλοιπα μέγεθος 20 καθώς και να επιλέξουν διαφορετικά χρώματα για να είναι τα ονόματα χρωματιστά!!!

Τα παιδιά δημιούργησαν φοβερές ακροστοιχίδες και το αποτέλεσμα είναι πραγματικά τέλειο!
Η αγάπη των παιδιών για τους γονείς τους ήταν ο καλύτερος οδηγός σε όλη τη διάρκεια της άσκησης!
Τους αξίζει ένα τεράστιο ΜΠΡΆΒΟ!!!


Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ



"Η παχυσαρκία έχει αναγνωρισθεί παγκοσμίως ως μία από τις πιο επικίνδυνες και σοβαρές ασθένειες του 21ου αιώνα, η οποία έχει πλέον αποκτήσει διαστάσεις επιδημίας, καθώς ένας στους δύο Ευρωπαίους είναι υπέρβαρος, ενώ σχεδόν ένας στους τρεις είναι παχύσαρκος.



Η παχυσαρκία αποτελεί αναμφισβήτητα την πιο σημαντική διατροφική πάθηση στις ανεπτυγμένες χώρες και μπορεί να επηρεάσει τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια της ζωής των πασχόντων, καθώς είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι σχετίζεται στενά με μια σειρά από σοβαρά προβλήματα υγείας, που μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο.


Δυστυχώς, η  νοσογόνος παχυσαρκία πλήττει  άμεσα και  τη χώρα μας, καθώς  22,5% του πληθυσμού (18,2% των γυναικών και 26% των ανδρών) είναι παχύσαρκοι και 35,2% (30% των γυναικών και περισσότερο από το 40% των ανδρών) είναι υπέρβαροι, ενώ επιπλέον η Ελλάδα θεωρείται από τις χώρες της Ευρώπης με τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας.


Παιδική παχυσαρκία



Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, με τους γρήγορους ρυθμούς, αναγκάζει πολλές φορές τους εργαζόμενους γονείς να αναζητούν γρήγορους και εύκολους τρόπους διατροφής της οικογένειας, με προκατασκευασμένα ή γρήγορα γεύματα. Από την άλλη, το υπερβολικά «φορτωμένο» πρόγραμμα των παιδιών σχολικής ηλικίας, η διαβίωση στα αστικά κέντρα, η έλλειψη πάρκων και οργανωμένου σχολικού αθλητισμού έχουν εξαφανίσει από την ζωή τους το παιχνίδι, την άσκηση και γενικά τη φυσική δραστηριότητα. Έτσι, τα παιδιά γίνονται παχύσαρκα, διατρέχοντας μεγάλο κίνδυνο  να εμφανίσουν σημαντικές επιπλοκές στην υγεία τους τόσο στην παιδική όσο και στην ενήλικη ζωή τους, καθώς συνήθως τα παχύσαρκα παιδιά εξελίσσονται σε παχύσαρκους ενήλικες.



Μια άλλη διάσταση του προβλήματος, η οποία μπορεί και πρέπει να αντιμετωπισθεί με την ενημέρωση και εκπαίδευση των γονέων, είναι οι λανθασμένες αντιλήψεις τους σχετικά με το υγιές βάρος σώματος των παιδιών τους, καθώς πολλοί γονείς δεν συνειδητοποιούν ότι τα παιδιά τους είναι παχύσαρκα, ενώ ένας στους τέσσερις γονείς των οποίων τα παιδιά έχουν κανονικό σωματικό βάρος πιστεύει ότι είναι αδύνατα.



Οι κρίσιμες ηλικίες για την εμφάνιση παιδικής παχυσαρκίας, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπισθεί ώστε να μην οδηγήσει σε παχυσαρκία στην ενήλικη ζωή, είναι τα 2-3 έτη, τα 5-7 έτη και η εφηβεία. Ο παιδίατρος μπορεί να παραπέμψει τους γονείς ανάλογα με την περίπτωση στον ειδικό γιατρό ή τα ειδικά κέντρα ελέγχου του βάρους στα νοσοκομεία της χώρας."

(ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ)




ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ


ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΙΣΗΣ

"ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΙΣΗΣ : Ενας οδηγός για γονείς"

Ένας πρακτικός οδηγός με βασικές αρχές και τεχνικές διαπαιδαγώγησης παιδιών. Απευθύνεται κυρίως σε γονείς παιδιών προσχολικής ή / και σχολικής ηλικίας.






http://issuu.com/jimhellas/docs/dagorastos-diapaidagogisi?e=0/9227633

ΤΟ ΚΑΛΑΜΙ ΚΑΙ Η ΕΛΙΑ

ΤΜΗΜΑΤΑ Γ1 ΚΑΙ Γ2


Στα πλαίσια του μαθήματος ΤΠΕ, οι μαθητές του τμήματος Γ1 και του τμήματος Γ2 χωρίστηκαν σε 9 ομάδες και έγραψαν στο πρόγραμμα Microsoft Office Word ένα κομμάτι από την ιστορία "Το καλάμι και η ελιά" σύμφωνα με το κείμενο που τους έδωσε φωτοτυπημένο η δασκάλα των ΤΠΕ.


Στη συνέχεια η κάθε ομάδα επεξεργάστηκε  το κείμενο της όσον αφορά τη γραμματοσειρά, το μέγεθος και το χρώμα των γραμμάτων. Εισήγαγε κατόπιν ένα σχήμα της αρεσκείας της, επέλεξε το χρώμα του και πρόσθεσε το κείμενο που είχε δακτυλογραφήσει μέσα στο σχήμα αυτό.
Τέλος με τη χρήση του WordArt που περιέχει το πρόγραμμα του Κειμενογράφου, η κάθε ομάδα έγραψε τα ονόματά των μελών της!!!



Ολοκληρώνοντας η δασκάλα των ΤΠΕ ένωσε τα 9 διαφορετικά κομμάτια του τμήματος Γ1 και τα 9 διαφορετικά κομμάτια του τμήματος Γ2 με τη σωστή σειρά και με τη βοήθεια του προγράμματος flipsnack στην ιστοσελίδα www.flipsnack.com δημιούργησε δύο διαφορετικά βιβλία με τη γνωστή ιστορία.




Διαβάστε την ιστορία και στις δύο της μορφές και θαυμάστε τις δημιουργίες των μαθητών:

ΒΙΒΛΙΟ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Γ1


ΒΙΒΛΙΟ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Γ2